Wat eten mieren?

Het is duidelijk dat mieren veel van zoetigheid houden. Als je iets van zoetigheid laat liggen, komen de mieren er gelijk op afgestormd! Maar wat eten mieren nog meer?

Natuurlijk vind je het vervelend om een mierenplaag in je keuken of in het gazon te hebben. Mieren komen in je huis altijd op eten af. De vraag is eigenlijk wat mieren eten. Lees verder en leer waar mieren van houden!

Mieren houden het meest van zoetigheid

Dat mieren van zoetigheid houden, is algemeen bekend. Ze komen bijvoorbeeld af op je broodje jam en het suiker in je frisdank. Maar wat voor zoetigheid eten de mieren als mensen geen zoetigheid hebben laten rondslingeren? Dan zoeken ze zoetigheid in de natuur!

Mieren aan het eten van een snoepje

In de natuur is genoeg zoetigheid voor de mieren te vinden. Lees hieronder wat voor zoetigheid mieren eten.

Honingdauw van de bladluis

Honingdauw is een heel zoete afscheiding van bladluizen. De bladluizen maken deze afscheiding door het verteren van sappen uit planten. Mieren zijn zelfs zo dol op deze honingdauw dat ze een bladluis meenemen naar hun nest. In het nest verzorgen de mieren de bladluis zodat ze altijd van die heerlijke honingdauw kunnen genieten. Honingdauw is een grote en belangrijke voedselbron voor mieren.

Mieren zijn verzot op honingdauw van bladluizen

Fruit

Fruit is van nature zoet en komt in de natuur voor. Als een lekkere zoete appel van de boom valt, dan grijpen de mieren hun kans! Ze eten dan van die heerlijke appel.

Groente

Zoete groente, zoals wortel, vinden mieren heerlijk om te eten. Is er geen wortel in de buurt? Dan zijn ze niet kieskeurig op ander groente. In principe eten ze alle groente.

Mieren eten zoete afscheiding van planten

Soms werken planten samen met mieren. De plant scheidt een zoete sap uit waar mieren van houden. Als er dan een planteneter komt die de plant wil opeten, wordt het in zijn tong gebeten door de mieren. De volgende keer laat de planteneter het wel uit zijn hoofd om die plant nog eens uit te proberen.

Mieren eten eiwitten (proteïnen)

Mieren hebben eiwitten nodig om te overleven. In de natuur vinden ze deze eiwitten in noten en zaden of andere insecten zoals fruitvliegjes. Je hebt het vast weleens gezien: een dode insect met een zwerm mieren eromheen. Mieren zijn dus ook nuttig want ze ruimen de natuur ook op!

Daarnaast voldoet voor mieren veel voedsel van mensen ook. Zo kunnen mieren best genieten van een stukje kaas en ook zelfs honden- of kattenvoer!

Mieren eten zelfs hondenvoer

Mieren zijn eigenlijk alleseters

Mieren eten eigenlijk alles wat ze kunnen vinden. Ze ruimen mooi de broodkruimels op die je hebt laten liggen. Mieren zijn wat dat betreft heel nuttig. In je tuin voorkomen ze veel andere insecten door alles op te eten. Het wordt minder leuk als mieren met een flinke kolonie hun weg in je huis hebben gevonden. Doordat ze vrijwel alles eten wat ze tegenkomen, is het lastig om ze weg te houden. Mieren in de keuken voorkom je door de keuken brandschoon te houden. Heb je eenmaal mieren in je huis? Dan zijn ze redelijk gemakkelijk zelf te bestrijden of te verdrijven. Klik hier om te lezen hoe je mieren kunt bestrijden en hier hoe ze uit je huis te verdrijven.