Mieren in de keuken

Bah! Mieren in de keuken! Mieren in de keuken is erg onhygiënisch en daarom belangrijk dat ze weggaan. Hoe krijg je mieren weg uit de keuken? En hoe houd je ze weg?

De keuken is waarschijnlijk de eerste plaats waar mieren komen als ze een weg in je huis gevonden hebben. Mieren zijn namelijk altijd op zoek naar eten. En waar hebben de diertjes de meeste kans op eten? Juist, in de keuken! Wil je weten hoe je mieren blijvend uit je keuken houdt? Lees dan verder!

Maak de hele keuken brandschoon

Teil met schoonmaakmiddelenHet is even wat werk, maar wil je van de mieren af, dan moet je de keuken brandschoon maken. Ook al het voedsel opruimen is belangrijk. Volg onderstaande stappen om tot een brandschone keuken te komen.

Stap 1, kies het schoonmaakmiddel

Maak het liefst schoon met een mengsel azijn en water. Gebruik hiervoor evenveel azijn als water. Mieren houden niet van deze geur en blijven hierdoor weg. Gebruik liever geen schoonmaakmiddel met een fruitgeur. Ook geen citroengeur. De mieren blijven wel weg met een schoonmaakmiddel met citroengeur, maar grote kans dat je dan fruitvliegjes op bezoek krijgt! Fruitvliegjes wil je natuurlijk ook niet hebben. Het azijn/water mengsel is de veiligste keuze.

Stap 2, ruim de vuile vaat op

Staat er nog vuile vaat op het aanrecht? Was deze af of zet het in de vaatwasser. Probeer voortaan vuile vaat nooit te laten staan.

Stap 3, ruim de keukenkastjes uit

Haal alles uit de keukenkastjes en keukenlaatjes. Maak de binnenkant van de keukenkastjes en lades zorgvuldig schoon. Ruim daarna alle kastjes weer in.

Stap 4, maak opengemaakt potjes schoon

Op een opengemaakte jam-, stroop-, of honingpot blijft vaak een klein restje van de inhoud op de buitenkant van de pot plakken. Maak daarom alle potten waar plakkerig en zoet voedsel aan kan blijven zitten goed schoon. Maak de potten goed dicht zodat de mieren er niet in kunnen. Zet al het voedsel dat in de koelkast kan, in de koelkast.

Stap 5, doe alle voedselrestjes in luchtdichte bakjes

Aantal luchtdichte bakjes van plasticDoe al het voedsel dat je kunt vinden in luchtdichte bakjes of doe de zakjes heel goed dicht. Denk bijvoorbeeld aan een pak crackers, beschuiten, corn flakes, rozijnen of ander gedroogd fruit. Leg gedroogd fruit trouwens liever in de koelkast!

De laatste stap, dweil de vloer

Maak als laatste de vloer schoon. Gebruik het liefst weer het azijn/water mengsel zoals in stap 1.

Een schone keuken waar voor mieren geen voedsel te vinden is heel onaantrekkelijk voor de beestjes. Grote kans dat dit voldoende is om de mieren weer weg te krijgen. Belangrijk is om je keuken ook brandschoon te houden om mieren weg te houden.

Zet plantjes op je vensterbank

Rozemarijn plantjeVersier je vensterbank eens met kruidenplantjes zoals basilicum of rozemarijn. Lekker om te gebruiken in de keuken en de mieren blijven weg van deze plantjes. Mieren blijven ook weg van lavendel, afrikaantjes of in bloei staande goudsbloemen. Meer tips om mieren weg te houden lees je in mieren verdrijven.

Blijven de mieren komen?

Heb je na het zorgvuldig schoonmaken en de plantjes op de vensterbank nog steeds last van mieren? Dan is het misschien verstandig om op een wat hardere aanpak over te gaan. Je kunt mieren bestrijden met verschillende bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen bestaan in de vorm van lokdoosjes, poeder, korrels of zelfs op basis van olie. Het is maar net wat je wilt!